Börek, Türk insanının en sevdiği hamur işlerinden bir tanesidir ve hemen her evde börek çeşitleri yapılarak özellikle beş çaylarında bu börekler afiyetle yenilmektedir. Pek çok türü bulunan ve pastane ya da fırınlarda yapılarak insanlara sunulan börekler, iç malzemesinin farklılığı nedeniyle değişik tatlara sahip olmaktadır.

Çocuklar tarafından sevilen börekler, pek çok tarif üzerinden yapılmakta ve bu sayede börek çeşitlerinde de değişiklikler meydana gelmektedir. Yalnız Türkiye’de yapılmayan dünyanın farklı yerlerinde de tercih edilen börek, ortak lezzetlerden biridir. Değişik börek tarifleri dahilinde meydana getirilen ve Türkiye’de çay ile birlikte tüketilen bu lezzetli hamur işi, günün her saati rahatlıkla yenilebilmektedir.

Kokusu ile büyüleyen börekler, birçok insanı geçmişine götürmekte ve nostalji unsuru olarak görülmektedir. Fırından taze çıkmış bir börek, huzurun vücuda gelmiş bir hali değil de nedir? Asya toplumları tarafından göçlerle yayılan ve bugünlere kadar gelmeyi başaran börek, anıların tazelenmesini olanaklı hale getirmektedir.

Mısır, Çin, Peru, İzmir, Erzurum, İstanbul başta olmak üzere dünyanın her bir bölgesine yayılmayı başaran ve lezzet elçisi olarak kabul edilen börek, her yörede ve ülkede farklı börek tarifleri üzerinden yapılmakta ve günün farklı saatlerinde damakları tatlandırmaktadır.

Farklı memleketlerde değişik malzemeler ile yapılan börekler, insanların kardeşçe yaşamalarını olanaklı hale getiren çok özel lezzetlerden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Börek nasıl yapılır sorusu, her memlekette farklı bir şekilde cevaplanmakta ve bu nedenle özgün tatlar ortaya çıkmaktadır.

Ispanak, patates, mantar, peynir, pırasa vb. pek çok malzeme, böreklerde iç malzeme olarak tercih edilmektedir. Yapılış süreçleri de değişiklik gösteren böreklerin adlandırmaları da malzemelere özgü ya da börekleri yapan kişileri andıracak şekildedir.

Pırasalı kıymalı pırasa böreği, sodalı yufka böreği, etli talaş böreği; farklı adlandırmalardan yalnızca birkaçıdır. Bunun dışında sayısını tahmin etmekte zorlandığımız kadar börek tarifleri bulunmakta ve bu tarifler üzerinden lezzet elçileri yapılarak dünyanın her bölgesinde insanlar, benzer tatlar ile mutlu olmaktadır. Peki ama dünya mutfağında özel bir yere sahip olan börekler, nasıl ve hangi malzemeler ile yapılır? Börek yapımında göz önünde bulundurulması gereken hususlar nelerdir?

Börek Nasıl Yapılır?

Böreğin nasıl yapıldığı, böreğin tarifine göre değişiklik gösterir. Aslında tariften çok daha ötesi, börek yapmakta maharet timsali olan insanların varlığıdır. Tarifler, malzemeleri göstermek ve böreğin ne şekilde yapılması gerektiğini belirlemek adına bir kılavuz olsa da asıl iş, börekleri yapacak olan kişilerin yetenekli olmasıdır. Börek nasıl yapılır sorusu bu bağlamda ikincil öneme sahip sorulardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Böreğin yapılmasında “sevgi” unsuru oldukça önemlidir. Yemekleri severek yapan kişiler, aslında içlerinde var olan sevgileri yaptıkları yemeklere dahil etmekte ve bu sayede oldukça özel tatlar ortaya çıkmaktadır.

Böreğin yapımı noktasında, hangi tarif olursa olsun genel olarak aşağıdaki gibi sıralanması mümkün kılan yöntemler kullanılır:

  • Börek için iç malzemenin yapımı. Bu aşama, böreğin ne şekilde adlandırıldığını da belirler. Patates, ıspanak, havuç, pırasa vb. malzemeler, böreğin iç harcı olarak kullanılabilir. Bu aşamada, hangi malzemeler kullanılacaksa eğer o malzemeler üzerinden iç harç hazırlanır.
  • İkinci aşama, börek nasıl yapılır sorusu bağlamında önem arz eden diğer aşama olarak bilinmektedir. Börek yufka ile mi yoksa el açması olarak mı yapılacak? Bu hususun belirlenmesi ile ikinci aşama şekillenir. Hazırlanan iç malzemeler, yufka ya da hamur içerisine konulur ve istenilen şekil verilir. Bu sayede böreğin biçimi de bu aşamada belirlenmiş olur.
  • En son aşama, böreğin pişirilmesi olarak bilinmektedir. Fırın ya da ocak aracılığı ile belirlenen ısıda börekler pişirilir ve börek nasıl yapılır sorusu kapsamında börek yapımı tamamlanır.

Yukarıdaki gibi sıralanması mümkün olan her bir aşama, böreğin nasıl yapılacağını merak edenler için özel bir önem taşımaktadır. Tarifler ne olursa olsun yukarıdaki üç aşama aynıdır, bazı tariflerde ufak tefek değişiklikler meydana gelebilmekte olup bunun dışında genel olarak benzer süreçlerden geçirilerek börek yapımı tamamlanır. Burada belirtmekte fayda bulunmaktadır ki börek sosu, farklı lezzetlerin oluşmasını olanaklı hale getirir. Bu bağlamda pek çok börek tarifi, börek sosunu bünyesinde barındırmakta ve soslu böreklerin oluşmasını mümkün hale getirmektedir.

Paçanga Böreği

Börek Tarifleri

Börek tariflerinin Türk mutfağında oldukça değişkenlik gösterdiğini belirtmek olanaklıdır. Farklı ve lezzetli börek tarifleri aracılığı ile börek hazırlığı gerçekleşmekte ve bu börekler özel günlerde misafirlere ikram edilmektedir. Türk mutfağında ön plana çıkan börek tariflerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ispanaklı Patatesli Tepsi Böreği
  • Peynirli Ispanaklı Buzluk Böreği
  • Sodalı Yufka Böreği
  • Çi Börek
  • Pizza Börek
  • Mantarlı Tavuklu Sebzeli Börek
  • Paçanga Böreği
  • Keçi Peynirli ve Ayvalı Kalem Börek
  • Muska Böreği
  • Tatlı Patatesli ve Tavuklu Börek

Yukarıdaki gibi sıralanabilen börek çeşitlerinin her biri, Türk mutfağının ne kadar zengin olduğunu gözler önüne sermekte ve bu bağlamda farklı börek türleri ile özle günler tatlanmaktadır. Börek tarifleri konusunda birçok seçeneğe sahip olan Türk mutfağı, bu konuda dünyaya örnek olmaktadır. Peki ama dünyadan börek çeşitleri nelerdir?

Dünyadan Börek Çeşitleri

Dünyadan börek türleri, farklı lezzetlerin ortaya çıkmasını mümkün kılmakta ve dünya mutfağında yer alan börek türleri dahilinde birçok insan, farklı malzemeler ile börek yapmaktadır. Anılara yolculuk gerçekleştirilmesini kılan ve nostaljik lezzetler kapsamına giren börek, dünyanın her yerinde yapılan ortak lezzetlerden bir tanesidir. Börek hamuru tarifi ve iç malzemeleri üzerinden çeşitlenen börekler, lezzetlerin de çeşitlenmesini olanaklı hale getirmektedir.

Dünyadan börek türleri kapsamında ön plana çıkan börek tariflerini genel olarak şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Patatesli İtalyan Böreği
  • Rum Böreği
  • İtalyan Böreği
  • Avcı Böreği
  • Ispanaklı Tepsi Böreği
  • Fransız Böreği Terine
  • İspanyol Böreği
  • Kıymalı Empanada
  • İngiliz Böreği
  • Elmalı Avusturya Böreği

Yukarıdaki börek tariflerinin her biri, böreğin ne kadar evrensel bir lezzet olduğunu gözler önüne sermekte ve lezzet elçisi böreklerin her ülkede ön plana çıktığını ifade etmektedir. Her bir ülke, kendilerine özgü malzemeler üzerinden özel börekler yapmakta ve bu böreklerden bazıları farklı ülkelerde de tercih edilmektedir.

Türk mutfağı, börek üzerinden kültür elçiliği yapan en önemli ülkelerden bir tanesidir. Börek tarifleri bağlamında Osmanlı’dan günümüze çok özel lezzetler gelmiş ve bu lezzetler dahilinde farklılıklar oluşturulmuştur. Doyuruculuğu ile ön plana çıkan ve bu nedenle özellikle kahvaltılarda tercih edilen börekler, bayram ve özel günlerde de vazgeçilemeyen lezzetlerden bir tanesidir.

Dünyadan börek lezzetleri kapsamında da farklı börek türlerinin her ülke için özel kabul edilen günlerde tercih sebebi olduğunu belirtmek olanaklıdır. Ülkeler, çeşitli malzemeler aracılığı ile böreklerini yapmakta ve bu böreklerin bazıları daha önce de belirttiğimiz üzere farklı ülkelerde satışa sunulmaktadır. Yukarıdaki sıralama, farklı ülkelerde yapılan ve ülkemizde de ilgi gören börek çeşitleri olarak bilinmektedir.

Fransız Böreği Terine, Elmalı Avusturya Böreği, İngiliz Böreği vb. börek çeşitlerinin Türki’de pek çok insan tarafından yapıldığını ve lezzetlerin evrenselleştiğini ifade etmek olanaklıdır. Bu durum, kültürün bazı ögelerinin aynı şekilde dünyanın farklı ülkelerine yayılabildiğini göstermektedir.